
North America is one of the

largest and most lucrative 

markets for equipment used in

explosive atmospheres. Therefore,

it is vitally important to have a full 

and clear understanding of the

regulations governing the North

American product approval process

and the various options available 

to manufacturers and exporters

of Ex equipment. For instance, did

you know that UL certifi cation is

NOT mandatory in the USA; and 

CSA certifi cation is NOT required in

Canada?        

This Q&A article by Dave Adams of

QPS Evaluation Services aims to

shed light on the North American

regulatory scene and demystify the

product approval process so that

Ex equipment manufacturers can

make intelligent and well informed

decisions to get their products to

market faster and save money.

Q: What are the differences between

the ATEX Directive and regulations in 

North America?

A: Here are some of the most

important differences:

1. All electrical equipment must be

approved/certifi ed as follows:

• In the USA, by a Nationally Recognized 

Testing Laboratory (NRTL) accredited 

by OSHA.

• In Canada, by a Certifi cation Body 

accredited by the Standards Council of 

Canada (SCC).

• The proof of certifi cation must be 

displayed on the equipment in the

form of the mark or label of the

certifi cation body. A certifi cate/

declaration of compliance is not 

suffi cient.

2. The Certifi cation Body that granted 

the certifi cation must inspect each 

factory (defi ned as the location where

the product is manufactured and labelled) 

four times per year. 

• This is the same for every Certifi cation

Body, and each must perform their 

own inspections.

• This is signifi cantly different from ATEX 

and IECEx where a manufacturer may 

have Certifi cates issued by a number

of different Notifi ed Bodies, but is only 

audited by one.

3. Ex equipment must be tested/

evaluated to the applicable Ex

standards as well as to the applicable

general “electrical safety” standards.

• This must be performed by the 

Certifi cation Body granting the 

certifi cation.

• “Self-declaration” is not an option, even

for electrical safety.

Q: How is the use of “approved” 

products regulated in North America?

A: In both the USA and Canada, the 

local Authority Having Jurisdiction 

(AHJ) has the fi nal authority over the 

installation of electrical equipment.

There are a number of AHJs in the 

USA and Canada, but each follows the 

common rules and regulations laid out in 

the Installation Codes.

In the USA: The National Electrical Code 

– Also referred to as NFPA 70, NEC or 

NEC500

In Canada: The Canadian Electrical 

Code, Part I – Sometimes referred to as

the CEC or Part I

In the USA, regulations pertaining to

approval of electrical products consist of:

1. Workplace safety laws of the

Occupational Safety and Health 

Administration (OSHA)

OSHA’s Regulations are federal law 

and stipulate that all equipment (used 

in the workplace) must be approved/

certifi ed by a Nationally Recognized 

Testing Laboratory (NRTL) accredited 

by OSHA.

2. Installation requirements specifi ed in 

NFPA 70, the National Electrical Code 

(NEC), 

Similarly, the NEC requires that 

all electrical equipment be either 

“approved” by the Authority Having 

Jurisdiction (AHJ) or “Listed”, or 

“Labeled” by an NRTL.

3. The laws of individual municipalities. 

Some jurisdictions, will have additional 

requirements. These requirements are

addressed by accredited Certifi cation

Bodies. 

In Canada, product approval related to

electrical safety is under the Jurisdiction 

of Provincial Governments. Typically, 

Provincial Regulations stipulate that “…

no person may manufacture, install, 

offer for sale, or otherwise dispose 

of electrical equipment unless the

equipment displays a label or mark of 

a certifi cation organisation accredited 
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by the Standards Council of Canada

(SCC)”.

Q: Many manufacturers and 

exporters outside of North America 

believe that equipment destined for 

North America must be certifi ed by 

UL and/or CSA. Is this true?

A: Not True – In fact, this is a fallacy 

that is carried over from the past, and 

is one of the most misleading and 

most damaging misconceptions about 

certifi cation for North America. 

Looking at the regulations covered 

above it is quite clear that the law in the 

USA and Canada allows manufacturers 

to choose from a number of alternative 

NRTLs/certifi cation bodies that are 

equally recognised.

As a consequence:

• In the USA, products bearing the mark 

of any “NRTL” satisfy both local and 

federal regulations.

• In Canada, a product bearing the mark 

of any Certifi cation Body accredited

by SCC is acceptable to all local

regulatory authorities. 

This is in fact similar to the ATEX 

Directive, which allows the manufacturer

to use the services of, and obtain a 

Certifi cate of Conformity from any of the 

numerous Notifi ed Bodies. 

Q: Given that UL and CSA develop 

standards in their respective 

countries, doesn’t this mean that 

manufacturers must use the UL and 

CSA marks?

A: No, this is another fallacy 

based in the past and caused by 

a misunderstanding of the North

American regulations and/or 

standards writing process. 

In North America, there are numerous 

Standards Writing Bodies, including:

• In the USA: UL, ISA, FM, etc.

• In Canada: Canadian Standards

Association (Not CSA International,

the CB)

National Standards are designated by;

• In the USA: “ANSI” prefi x to Standard 

designation, i.e., ANSI/ISA12.12.01

• Canada: “CAN” prefi x to Standard 

designation, i.e., CAN/CSA C22.2 No 

60079-0

There are relatively few Bodies writing Ex 

Standards, CSA in Canada, UL, ISA & FM 

in the USA.  FM Standards are used only 

for FM Approval, which in the past was 

required for specifi c facilities within the 

USA. While there are no longer facilities 

which only accept FM Approval, FM

Standards remain.

It is important to note that all NRTL 

Certifi cation Bodies must meet the same 

national accreditation criteria, and they all 

must test the products to the same ANSI/

UL or ANSI/ISA standards (in the USA) 

and the CAN/CSA standards (in Canada). 

This is also similar to the situation in 

Europe where various Notifi ed Bodies 

test/evaluate the product to the same 

applicable harmonised standards, 

and their certifi cates are recognized 

throughout the EU.

Q: Some North American end 

users request “CSA and/or UL 

Certifi cation”. What does this mean?

A: This is a typical example that 

“old habits die hard”. The statement

is rooted in the old days of monopoly 

enjoyed in the past by UL and CSA, when

manufacturers had no other choice but

to use those two certifi cation bodies. It is

also perpetuated by the fact that UL and

CSA also publish most of the national

standards.

This means that 99% of the time when

your customer tells you they require “CSA 

and/or UL Certifi cation”, they are referring

to the product having to be Certifi ed and

Marked by a Certifi cation Body accredited

in Canada (by SCC) and/or in the USA (by

OSHA).

To recap, there are no regulations,

standards, codes, etc., that require

equipment to be certifi ed only by CSA, or

only by UL, for use in hazardous classifi ed

locations, or any location.

Q: Can General Electrical Safety 

Requirements have a signifi cant 

effect on obtaining Certifi cation for 

the USA or Canada?

A: Yes! - All equipment intended for use

in Hazardous Locations must also comply

with the applicable general Electrical

Safety Standards. While this may sound

simple, it can drastically affect the time

and cost associated with obtaining

Certifi cation. In some cases it could even

require re-design of the equipment.

I’ll use the example of a request for

Canadian “Zone” Certifi cation of a

fl ameproof control cabinet containing

some electrical components, covered by

an IECEx Test Report (ExTR).

• The general Electrical Safety Standard is

CSA Std C22.2 No.14, Industrial Control 

Equipment. This standard will require the 

internal components to comply with the 

applicable Standard for the components 

(i.e., Power supply Certifi ed to CSA Std 

C22.2 No 60950-1).

• This means that a manufacturer has

two choices;

• Have each component evaluated 

to the applicable component 

Standard, and bear the additional 

time and costs associated with these 

evaluations, or;

• Replace each non-compliant 
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component with a component which

is already Certifi ed for Canada. 

This may invalidate some of the 

evaluation and testing covered

under the IECEx ExTR, i.e., 

Temperature Code determination,

which would then have to be 

repeated; again with additional time 

and costs.

The example above highlights the 

importance of determining the general

Electrical Safety standard(s) to ensure 

your equipment is in compliance before 

submitting the equipment for fi nal

approval.

Q: Do the USA and Canada

recognise and use both the 3-Zone

and 2-Division Area Classifi cation

systems?

A: Yes - Both systems are recognised

and used;

• In Canada, all new installations must

be classifi ed using the 3-Zone system.

In the USA, new installations still have

a choice between the 2-Division and 

3-Zone systems.

• As such, the 3-Zone system is used

signifi cantly more in Canada than in 

the USA. 

• Each of these systems has their

own “set” of Equipment Certifi cation

Standards:

• The 3-Zone System uses the 

Canadian/USA adoptions of the 

IEC60079 Series of Standards, with 

National Deviations.

• The 2-Division System uses the 

traditional Canada/US Hazardous 

Locations Standards, i.e., CSA Std 30/

UL1203, CSA157/UL913, etc.

• The Installation Codes in Canada

(CEC) and the USA (NEC) both allow 

for “Zone equipment” to be used in

Division classifi ed areas and vice versa, 

but it is somewhat limited.

3 Zone Area 
Classifi cation 
System

2 Division Area 
Classifi cation
System

Zone 0 Division 1

Zone 1 Division 1

Zone 2 Division 2

• Note that Zone 1 equipment cannot be

used in Division 1 locations as Division 

1 includes both Zone 0 and Zone 1. 

Q: Is an IECEx Certifi cate (or Mark) 

recognised in the USA or Canada?

A: No – But an IECEx Test Report 

(ExTR) can be used as a basis

for obtaining USA or Canadian 

Certifi cation.

Because of the reasons stated above, 

namely;

• Certifi cation requires evaluation and 

testing by an accredited Certifi cation 

Body to National Standards, including 

general Electrical Safety Standards 

(IECEx National Deviations for Canada/

USA),

• Certifi cation is verifi ed by the 

Recognized Certifi cation Mark applied 

to the equipment’s markings,

• Certifi cation requires quarterly Factory 

Inspections which cannot be replaced 

by yearly (or every 18 months) audits.

The IECEx Certifi cate (or Mark) cannot 

be directly accepted in Canada or the 

USA.

However, the IECEx Test Report (ExTR) 

can be used by an IECEx Certifi cation 

Body (ExCB) that is also SCC and/

or OSHA accredited, as a basis for 

obtaining Certifi cation under the 3-Zone 

Area Classifi cation system for the USA 

and/or Canada. This will require;

• The manufacturer making an 

application for Certifi cation to an SCC 

and/or OSHA accredited Certifi cation 

Body, noting an IECEx ExTR will be 

provided.

• Providing the complete ExTR and 

associated documentation.

PTB profi ciency sample for fl ame transmission tests
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• Providing representative test 

samples.

• The manufacturer may need to

supply additional documentation 

in order to support the Factory

Inspections.

The accredited Certifi cation Body

will:

• Review the ExTR as verifi cation 

of compliance of the equipment 

to the Canadian/USA adoptions 

of the IEC60079 Series of 

Standards.                     

• Evaluate and test the construction

against the requirement of the 

applicable General Purpose

Standards.

• Document the critical

constructional aspects of the 

equipment, summarise the 

testing performed and results and 

describe the overall construction 

of the equipment in a Certifi cation 

Report.

Note: Prior to the Certifi cation being 

issued and authorization to affi x the

Certifi cation Mark to the equipment, 

the customer must enter into a Service

Agreement with the Certifi cation Body. 

The Service Agreement specifi es the

requirements which must be met in order 

to continue the use of the Certifi cation

Mark. Once of these conditions is the 

quarterly Factory Inspections.

Summary:

• IECEx Certifi cation is not recognised in 

the USA and Canada.

• An IECEx Test Report (ExTR) can be 

used as the basis for USA/Canadian

Certifi cation.

• The Certifi cation Body will evaluate the 

equipment to the applicable general 

Electrical Safety Standards.

• The manufacturer must enter into a 

Service Agreement with the Certifying 

Body which will result in quarterly

Factory Inspections.

Q: Are an EC Type Certifi cate, Type

Certifi cate and/or Declaration of 

Conformity recognised in the USA 

or Canada?

A: No – For the same reasons as 

an IECEx Certifi cate, an “ATEX 

Certifi cate” or Declaration of 

Conformity is not recognised in the 

USA or Canada. There is a chance that

the Test Report on which the Certifi cate 

is based upon can be utilized to obtain 

Zone Certifi cation for the USA or Canada, 

but the following would apply;

• The Notifi ed Body that issued the 

Certifi cate and Report is also an IECEx 

Certifi cation Body (ExCB).

• The Certifi cate, Test Report and all 

associated documentation must be 

provided.

• The Certifi cate must be less than 5 

years old AND issued to the EN60079 

Series Standards.

If the above conditions are fulfi lled, the 

Certifi cation Body may accept parts of 

or all of the evaluation and/or testing 

as verifi cation of compliance of the Ex 

protection aspects of the equipment. 

The Certifi cation Body would still 

complete the remaining Ex assessment, 

as well as assessment of the General 

Purpose requirement. 

Note: The Certifi cation Body is 

NOT obligated to accept this or any

outside test data.

Q: Can Non-Electrical equipment 

for Hazardous Locations be

Certifi ed for the USA or Canada?

A: No – There are no recognised

National Standards addressing

Non-Electrical Ignition Hazardous

for the USA or Canada. As a 

result, there are no Certifi cation

Programs for Certifi cation of Non-

Electrical Equipment for use in

Hazardous Locations.  There may

be some industries, jurisdictions or

facilities that enforce their own and/

or adopted requirements, but there is

no National Certifi cation available for

Non-Electrical equipment for use in

Hazardous Locations.

Certifi cation Bodies and

Manufacturers have one thing

in common; we must both

understand standards, codes,

regulations and processes for

certifi cation schemes all over the

world. It’s in our best interests if the

correct information is freely shared

between all parties.  
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Dave Adams has been in the 
certifi cation business of Ex products 
for over a quarter century, working for 
a large certifi cation body, and heavily 
involved in the IECEx System. He 
is currently the manager of the Haz 
Loc department at QPS Evaluation 
Services, a Canadian-based 
Certifi cation Body accredited in both 
Canada and the USA.
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